Balkanlar Turu 6. Gün: Sarajevo/Saraybosna (2. Kısım)

bosna şehitlik
İ. Begoviçin mezarı
Bir önceki yazımda sizinle Saraybosna izlenimlerimi paylaşmaya başlamıştım. Bu yazımda da kaldığım yerden devam edeceğim...

Saraybosna’da en çok gördüğüm şeylerden bir tanesi şehitlikti sanırım… Bosna Başçarşı’dan yukarı Sarı Tabya’ya doğru yol aldığımızda sollu sağlı şehitlikler karşımıza çıktı. Bu şehitlikte Aliya İzzetbegoviç’in mezarı da yer alıyordu. Normalde insan mezarın yanında geçerken ürperir ve hatta içine hiç girmek istemez ya buradaki şehitlikler son derece yeşil ve çiçekli. 

bosna saritabya
Tabyanın girişi

Bosna'da kale yok bunun yerine iki tabya var. Biri beyaz, biri sarı tabya. Yukarıda gördüğünüz yer, Fatih'in şehre girdiği yermiş. 

Yolun diğer tarafından tepeye doğru yürüdüğünüzde önce bir Halveti tekkesi karşınıza çıkıyor, buranın terasından manzarayı izlemeniz ve fotoğraf çekmeniz mümkün.

bosna tepe

İşte fotoğrafta ağaçların arasında gördüğünüz bina var ya hedefimiz oraya varmaktı. Burası şehrin tepe noktalarından bir tanesi. Manzara izlemek ve fotoğraf çekmek için ideal bir yer.

bosna tepe2

Burada oturup dinlenebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz bir yer de var.

bosna tepe3

Bu dinlenme terasının hemen arkasında böyle davetkar bir yol vardı, biz de merak edip biraz yürüdük ve karşımıza eski bir bina çıktı. 

bosna tepe 4

Bu bina Avusturya yönetimi merkeziymiş önceden ama  şu an boş.

boşnak böreği
Boşnak böreği ve Boşnak mantısı
boşnak mantı

Bu kadar gezdikten sonra elbet acıktık ve aklımıza ilk gelen Boşnak böreği ve mantısıydı. Bunların her ikisini de yukarıda fotoğrafta ismini gördüğünüz börekçide yedim. Börek çok güzeldi. Mantı ise üzerindeki yoğurtla beklediği için yumuşaktı. Mantı burada iki şekilde yapılıyormuş: biri börek gibi fırınlanarak pişirilip kesildikten sonra üzerine yoğurt dökülen çeşidi ki ben bunu pek sevemedim, çıtır böreğe son anda yoğurt dökülse daha başarılı olurdu. Diğer Boşnak mantısı ise klepe/kelepe denen ravyoliye benzeyen mantı ki o çok daha lezzetli - bunu da birazdan bahsedeceğim akşam yemeğinde tattık.- İlginçtir ki 3. bir çeşit Boşnak mantısını ise Bodrum’da Boşnak Köftecisi'nde yedim. O da birer lokmalık kıymalı böreğin üzerine yoğurt dökülerek - sosyete mantısına benzer şekilde- servis edilmişti ve gayet lezzetliydi.

bosna yemek

Bosna deyince akla hemen börek ve mantı gelse de tabii yemek kültürü bundan ibaret değil. Bana tatmam önerilen lezzetlerden biri soğan dolması idi. Tabii börek ve mantıdan sonra onu yeme fırsatım olmadı. Öne cıkan bir başka lezzet size Balkan turu boyunca bahsettiğim cevabici/cevapcici gibi yazılışları olan köfteydi. Bunlar dışında “cevap” olarak da adlandırılan  papaz kebabı bizde de papaz yahnisi olarak bilinen et yemeği. Bosna’nın geleneksel mutfağında yer alan kebap çeşitleri Osmanlı mutfağı ile ilişkisini göstermektedir. Tatlı olarak ise meşhur Balkan tatlısı triliçenin yanı sıra sütlaç, kadayıf, kalburabastı gibi geleneksel Türk tatlılarını da menülerde görebiliyorsunuz. Tabii Osmanlı mutfağı ile etkileşimine değinmişken Avusturya mutfağının etkisine de işaret etmemiz gerekir.

  bosna morica han

bosna kahve1 bosna kahve2

Günün sonuna doğru yaklaşırken yine tarihi bir mekan olan Moriça Han’da bir yorgunluk kahvesi içtik. Kahve Boşnak kültüründe önemli bir yere sahip. Kahve cezvede geliyor, içinde iki fincan kahve ve yanında lokumla şık bakır aksesuarla sunuluyor. Bosna’da kahve için kullanılan yaklaşık 20 adlandırma varmış. Karşılama kahvesi, sohbet kahvesi, efkar dağıtma kahvesi, alışkanlık kahvesi, üst üste içilen kahve, ikindi kahvesi gibi.

bosna park2
Bosna Milli Parkı, Ilıca Parkı, Vrelo Parkı
Saraybosna'daki gezimizin sonuna doğru yaklaşırken sırada çok huzur verici, dinlendirici, yemyeşil bir mekan vardı. Burası Vrelo Parkı ya da diğer adıyla Bosna Milli Parkı. Bu park Ilıca adlı semtte bulunuyor. Illıca, daha çok cafelerin ve eğlence mekanlarının bulunduğu bir semtmiş.

Burası tam bir mesire yeri. Burada yeşilin binbir tonu arasında yürüyüş yapabileceğiniz gibi Aşıklar Yolu'nda faytona da binebilirsiniz. Fayton özellikle turistler tarafından tercih ediliyor ancak sizi bir noktada uyarmalıyım. Fayton gezisi 5 km için 8 euro yazıyor ancak yolun sonuna geldiğinizde atı kullanan kişi bunun tek yön ücreti olduğunu söyleyerek bir bu kadar daha para istiyor. Bu kadar yolu yürüyerek dönemeyeceğiniz için paşa paşa veriyorsunuz, ayrıca bozuk para da kabul etmiyorlar.

bosna park

Buranın girişinde bir de köşk var. Ferdinand'ın kaldığı söylenen bu köşkte Avusturya mimarisinin etkisi görülüyor.

bosna lovac rests

Balkanlar turumuzun son akşamında Ebruli Tur'un düzenlediği bir veda yemeği vardı. Akşam yemeği için Lovac Restoran seçilmişti. Ben restoranı beğendim, dekorasyonu ve ortamı hoştu.

Bizim için hazırladıkları menüde neler vardı. Öncee soğuk tabağı geldi, bu tabakta peynir çeşitleri ve kuru et ağırlıktaydı. Ardından Sarayevska çorbası  geldi. İçinde haşlama et bulunan bir çorbaydı, et dışında kırmızı biber, havuç, et, soğan, et suyu, salça, sarımsak vardı. Ardından tadımlık Boşnak böreği ve yukarıda bahsettiğim kelepe denen ravyoli tarzında haşlama mantı geldi. Ana yemeğimiz et tandırdı, Balkanlarda yediğimiz tüm et yemekleri gibi lezzetliydi. Tatlımız ise yine Balkan mutfağında Avusturya etkisini gösteren apple strudeli andıran elmalı bir tatlıydı.

bosna lovac

Bu güzel veda yemeğinin ardından hem Saraybosna'da geçirdiğimiz günün hem de Balkanlar turumuzun sonuna gelmiş olduk.  Yazarken çok fazla fotoğraf kullandım ve gidecek olanlara ya da gitmeyip o bölgeyi merak edenlere ışık tutsun diye epeyce detaylı anlattım. Umarım sıkılmamış ve 7 yazıdan oluşan Balkan Turu yazı dizimi okumuşsunuzdur. Düşüncelerinizi yorum olarak benimle de paylaşırsanız mutlu olurum. Daha fazla fotoğraf görmek isterseniz sizi facebook ve instagram sayfama da beklerim...

Bu arada bu yazı dizisinde kendi gözlemlerim dışında verdiğim bilgiler konusunda rehberimiz Nafiya Aysun'un anlattıklarından ve Ebruli Tur'un gezi öncesi bize verdiği Balkanlar broşüründe yer alan bilgilerden de faydalandığımı belirtmek isterim.

Saraybosna yazısının da bir özetini çıkarmak gerekirse...

Saraybosna'da ne yemeli/içmeli?

  • Boşnak mantısı
  • Boşnak böreği
  • Boşnak köftesi cevabi
  • Soğan dolması
  • Boşnak kahvesi

Saraybosna'da nereleri görmeli?

  • Yaşam tüneli
  • Sebil
  • Başçarşı ve çevresi
  • GaziHüsrev Bey Camii
  • Şehitlik, İ. Begoviç'in mezarı
  • Latin Köprüsü
  • Bedesten
  • Katolik Katedrali
  • Moriça Han
  • Eski Kütüphane
  • Sarı Tabya
Saraybosna'dan ne almalı?
  • Bakır ürünler, kahve takımları vs

Yorumlar

  1. Harika bir yazı dizisi olmuş...Emeğine ellerine sağlık...Gidecekler için harika öneriler var. Ben şimdi kalkayım bir efkar kahvesi yapıp içeyim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarmaşık Kavurması

Patates Buğulama

Kalburabastı